Tämä mutsi muistaa vielä hyvin ajan, kun tietotekniikkaa nimitettiin ATK:si ja sen pystyi valitsemaan ylä-asteella valinnaisaineeksi. Harmi kyllä, kaikki muut tytöt valitsivat kotitalouden, ja siitä opettaja jaksoikin minua muistuttaa.
IT-alalla on huutava osaajapula, mutta silti tuo kolmenkymmenen vuoden takainen tilanne on yhä arkipäivää monissa kouluissa. Asenneilmapiiri on yhä se, että tietokonejutut ovat pojille ja käsityöt sekä kotitalous tytöille.
Jos IT-alalla on osaajapula, kannattaako unohtaa toinen sukupuoli ja hankkia digiosaaminen tulevaisuudessa esimerkiksi ulkomailta? No ei, vaan tytöt pitäisi saada tekemään oikeita valintoja jo varhaisessa vaiheessa.
Opettajat ja lasten vanhemmat voivat vaikuttaa asenteillaan suuresti siihen, miten haluamme ohjata lapsemme luontaista kiinnostusta eri asioihin ja onko tulevaisuuden mahdollisuudet rajattu jo ennalta johonkin kapeaan muottiin, joka kuuluu vain tietylle sukupuolelle.
Onneksi yritystä löytyy, #Mimmitkoodaa -projektin tarkoitus on kannustaa naisia opettelemaan koodaamista ja työllistymään ohjelmistoalalle.
Toivottavasti tulevaisuus onkin valoisampi omalle tyttärelleni. Ohjelmointia ja koodausta opetetaan nykyään pienimuotoisesti jo päiväkodissa. Se, miten opetus käytännössä toteutuu tyttöjen ja poikien kesken, on varmasti suuresti kiinni juuri kyseisen ryhmän opettajasta.
Kannattaakin antaa palautetta päiväkodille, ja olla kiinnostunut siitä, miten tasa-arvoinen kasvatus käytännössä päiväkodissa ja myöhemmin koulussa toteutuu.
*Mitä mieltä sinä olet?
Skrollaa alas ja pääset kommentointiboksiin kertomaan mielipiteesi*
*Mitä mieltä sinä olet? Kerro meille mielipiteesi*