Miten valmistautua matkalle lasten kanssa?

Terveiset Sydneystä! Lähdimme joulukuun alussa perheen kanssa toiselle puolelle maapalloa karkuun Suomen talvea, joka on tällä kertaa kylläkin osoittautunut olevan ihanan luminen ja kaunis Etelä-Suomea myöten.

Näitä sääasioita kun on kauhean vaikea etukäteen ennustaa, niin näimme kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi lähteä varmuuden vuoksi lämpimämpiin maisemiin.

Tämä on meille 4-vuotiaamme kanssa jo kymmenes matka ja olemme viettäneet reissun päällä pidempiäkin aikoja putkeen. Ensimmäisen reissumme lapsemme teki mahassani, kun kiersimme mieheni kanssa maailman ympäri kuusi kuukautta ollessani raskaana.

Viime talvena vietimme myös koko talven Aasiassa ja Australiassa. Pienen lapsen kanssa reissaaminen onkin siis tullut erittäin tutuksi, ja haluankin tässä kirjoituksessani jakaa muutamia vinkkejä muille pienten lasten kanssa matkustaville perheille. Tässä siis viisi vinkkiä!

Harjoittele reissua

Tehkää kodista lentokenttä ja harjoitelkaa yhdessä leikin keinoin asioita, jotka tapahtuvat ennen lentoa, lennon aikana ja sen jälkeen. Treenatkaa turvatarkastusta sekä lähtöselvitystä leikkien. Näin lapsi oppii ennakoimaan mitä on tulossa ja osaa varautua tulevaan.

Jutelkaa yhdessä miten lentokoneeseen mennään, mitä siellä tehdään, kauan lento kestää, mitä siellä syödään ja mikä on lentohenkilökunnan sekä kapteenin tehtävä. Voitte myös pakata yhdessä laukkuja harjoitusmielessä ja miettiä mitä kannattaa ottaa mukaan, mitä jättää kotiin.

Tehkää lyhyempi harjoitusmatka lentäen johonkin kotimaan kaupunkiin vaikka sukulaisten luokse, niin lentokenttä tulee paikkana tutuksi, eikä enää jännitä lapsia pidemmän reissun tullessa eteen.

Älä stressaa

Tämä onkin erinomainen neuvo naiselta, joka itse on stressaamisen mestari! Mutta uskokaa silti, kun sanon kokemuksesta, että stressaaminen matkalla ei kannata. Tunteet ovat nimittäin siitä jännä asia, että ne tarttuvat ihmisestä toiseen. Kireys, levollisuus, iloisuus, surullisuus – kaikki ovat mielentiloja, jotka siirtyvät ihmiseltä toiselle.

Jos vanhemmat ovat stressaantuneita, luovat he peilin tavoin ympärilleen kireän ilmapiirin, joka tarttuu varmasti myös lapsiin. Ja kun lapset hermostuvat lentokoneessa, tarttuu kiukkuisuus helposti myös kymmeniin muihin vieressä istuviin matkustajiin. Stressaamisesta siis harvoin on mitään hyötyä, päinvastoin.

Varaa tarpeeksi aikaa

Matkalle lasten kanssa lähtiessä kiire kannattaa unohtaa. Kiire on huono matkakumppani ja saa mukana ollessaan aikaan enemmän pahaa kuin hyvää. Varaa siis reilusti aikaa matkavalmisteluiden tekemiseen ja erityisesti kaikkiin siirtymiin, kuten esimerkiksi lentokentälle menemiseen ja ruokailuihin.

Reissussa harvoin asiat myöskään tapahtuvat juuri niin kuin olit ehkä etukäteen ajatellut tai suunnitellut. Lento voi myöhästyä, matkalaukut saattavat mennä väärälle lennolle, lapselle käy pissavahinko tai jotain unohtuu kotiin. Ennakoimattomat sattumukset yhdistettynä kiireeseen ovat huono yhdistelmä ja saavat helposti aikaan kaaoksen koko matkaperheessä.

Keskustele odotuksista

Reissuun lähdetään usein koko perheen yhteiselle lomalle ja matkaa varten onkin kaikilla paljon ennakko-odotuksia. Vanhemmat haluaisivat päästä rentoutumaan, lapset puolestaan uimaan rannalla ja leikkimään uima-altaalla. Odotuksista kannattaakin jutella rehellisesti yhdessä etukäteen, jolloin voitte yhdessä miettiä miten kaikki perheenjäsenet saisivat matkasta irti haluamiansa asioita.

Jos odotukset jäävät mainitsematta ääneen, saattaa matkasta pahimmassa tapauksessa tulla pettymys. Kun kaikilla on tiedossa mitä toiset haluaisivat matkalta saavuttaa, voitte myös tukea toinen toistenne tavoitteita – tämä on erityisesti aikuisten kesken huomioitava asia.

Asenne kuntoon

Asenne on tapa, jolla suhtaudut asioihin ja se vaikuttaa käyttäytymiseesi. Se on valinta, jonka teet itse. Myönteinen asenne antaa voimaa, kun taas kielteinen syö energiaa.

Onkin hyvin paikkansa pitävä periaate, että mitä odottaa sitä myös saa. Uskokaa siis vakaasti, että reissusta tulee hyvä ja hauska matka, ehkä jopa paras, minkä olette yhdessä tehneet. Fiilistelkää matkaa yhdessä koko perheen kanssa etukäteen ja iloitkaa mitä kaikkea kivaa tulette yhdessä tekemään.

Täydellisyyteen on turha pyrkiä, mutta lupaan, että positiivisesta mielentilasta ja ajattelusta ei takuulla ole haittaa onnistuneen matkan saavuttamisessa. Juuri tästä reissusta tulette katselemaan valokuvia vielä vuosienkin jälkeen ja muistelemaan yhdessä vietettyä, rentouttavaa loma-aikaa lämmöllä.

Bon Voyage!

Lue lisää lasten kanssa matkustamisesta Mutsimediasta ja kerro meille oma lempimatkakohteesi alle kommenttikenttään!

Jenni Siikaniva on Mutsimedian perustaja ja neljävuotiaan hulivililapsukaisen äiti.

1 thought on “Miten valmistautua matkalle lasten kanssa?

  1. Toivottavasti meni reissu hyvin! Mekin ollaan lasten kaa matkailtu vaikka minne. Hyvä että sinulla on ollut jo ennestään kokemusta matkailusta. Se helpottaa paljon. Myös Lentokenttäkuljetusten katsominen etukäteen sekä paikallisen engalnninkielisen apurin hankinta voi olla paikallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *