Miksi tyttöjen itsetunto on huonompi kuin poikien?

Vaikka tytöt lähtökohtaisesti menestyvät poikia paremmin koulussa ja jatkavat todennäköisimmin jatko-opintoihin, heidän itsetuntonsa laahaa huomattavasti poikien itsetuntoa alempana. Tämä on ihan tutkittu juttu.

Kasvatus, omaksutut roolit, ulkonäköodotukset ja yhteiskunnan luomat kauneusihanteet vaikuttavat tytön itsetunnon kehittymiseen. Mikä rooli on esimerkiksi medialla ja somella, kun tytöt kokevat itsensä huonommiksi?  Kaikki me olemme kuulleet kympin tytöistä, ylisuorittamisesta ja siitä, että nämä tytöt silti itse kokevat olevansa jotenkin epäonnistuneita. Pitäisikö aina olla vielä parempi kuin on?

Vanhempien ja muun lähipiirin ennakkoasenteet vaikuttavat yllättävän paljon itsetunnon kehittymiseen. Jotkut vanhemmat saattavat lokeroida lapsensa, esimerkiksi pojat eivät itke, tytöt puolestaan ovat kilttejä ja herkkiä.

Lapsi ei välttämättä mahdu johonkin ennalta määrättyyn muottiin. Älä kasvata lastasi kuten sinut itsesi on ehkä kasvatettu, pyri olemaan suvaitsevainen erilaisuudelle. Näytä omalla toiminnallasi, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia.

Aikuiset toimivat mallina nuorille ja lapsille, haukutko itseäsi peilin edessä lihavaksi? Älä tee niin, jos et halua tyttäresikään tekevän.

Äitien itsetunto laskee

Itsetunto on koetuksella elämän murrosvaiheissa, myös silloin kun nainen tulee äidiksi. Sosiaalipsykologi Olli Kiviruusu on tutkimuksessaan havainnut, että itsetunto kehittyy positiivisesti aina 32 ikävuoteen asti, mutta tämän jälkeen saavutettu taso ei enää juurikaan nouse.

Käy pikemminkin päinvastoin, naisilla itsetunto laskee huomattavasti lasten syntymän jälkeen. Miehillä samaa vaikutusta ei tutkimuksen mukaan yhtä lailla ole.

Erityisesti naisen tullessa äidiksi uusi elämänvaihe vaikuttaa itsetuntoon laskevasti. Itsetunnon on tutkittu laskevan raskauden aikana, nousevan hetkellisesti lapsen syntymän jälkeen aina 6 kuukauteen asti, jonka jälkeen se taas laskee -alas. Nämä muutokset ovat samoja myös myöhemmissä raskauksissa.

Äidiksi tulo on aikaa, jolloin roolit perheessä muuttuvat ja omaa identiteettiä luodaan uudelleen. Vanhemmaksi tuloon liittyy paljon haasteita ja stressikin on varmasti äideillä suurempaa monissa lapsenhoitoon liittyvissä asioissa.

Onneksi vanhemmuus voi alun oppimisvaiheen jälkeen myös kohottaa oman elämän mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä, ja näin myös itsetuntoa.

*Mitä mieltä sinä olet?
Skrollaa alas ja pääset kommentointiboksiin kertomaan mielipiteesi*

Kirjoittaja on yhden tytön, joka on jo koululainen, äiti. #opintie #tytöt #tanssienläpielämän #rakkaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *